Фото без опису

Фото без опису

               Каплиця Святого Миколая Чудотворця с. Спас

     Каплицю у с. Спас спорудили в 1835 р. на офіру селянина М. А. Білана. Вона повністю була викладена з каменя, який тоді возили із річища волами. Для новозбудованої духовної обителі села привезли ікону Пресвятої Богородиці з м. Львова. На щастя, історія цього образу менш трагічна (в неї поцілили дві кулі), аніж доля самої каплиці – її в огульний час радянського атеїзму в 1975 р. за вказівкою одного з колишніх голів місцевого сільгосппідприємства було зруйновано.  Вціліла, як вже зазначалося, тільки ікона Пресвятої Богородиці, яку віднесли на зберігання в церкву.

     Зі спогадів Василя Білана дізнаємося, що в с. Спас працювали немісцеві майстри з м. Львова. Вони шліфували камінь, наносили на нього спеціальний розчин, а тоді малювали ікони. Це була унікальна фреска на камені – ікони вималювані на свіжій штукатурці. Тому фарба на іконі не поблякла і сьогодні, більше як через 100 років. Але вже у часи незалежності України святиню Святого Миколая Чудотворця відродили.

     У 1994 р. відбулося урочисте освячення на тому ж місці новозбудованої каплиці. Ікону знову перенесли в духовну обитель, де вона знаходиться й досі.