Фото без опису

     З початком навчального року у батьків та школярів залишається актуальним питання вибору шкільного приладдя, канцелярських товарів, книжок та підручників для школярів, необхідних предметів та речей для проведення навчального процесу.
     Перше, що необхідно знати батькам школярів при виборі шкільного приладдя це те, що вся продукція (у тому числі і канцелярські товари), що реалізується на території України, повинна пройти Державну санітарно-епідеміологічну експертизу і мати позитивний висновок.
     У відповідності до статті 17 Закону України «Про захист прав споживачів» та п. 13 «Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами», такий документ, споживач має право вимагати від продавця до початку придбання товару. Слід зазначити, що державній санітарно-епідеміологічній експертизі підлягає вся друкована продукція для дітей, в тому числі яка імпортується до України. Окрім того, усі непродовольчі товари вищевказаної групи повинні бути забезпечені необхідною, доступною, достовірною та своєчасною інформацією про продукцією, як це передбачено статті 15 Закону України «Про захист прав споживачів». Дана інформація передбачає наявність: назви товару, дані про ціну, дату виготовлення та термін придатності, найменування та місцезнаходження виробника. гарантійні зобов’язання виробника, правила та умови ефективного і безпечного використання продукції тощо. 
      Рюкзаки та ранці повинні бути місткими і зручними, комфортними у використанні щоб у них можна рівномірно розподілити підручники та інші дрібні канцтовари для школи, що створює менше навантаження на плечі і спину.
     Ручки і олівці краще вибирати, враховуючи вік дитини. Гелеві ручки не підійдуть для учнів початкових класів, краще віддати перевагу кульковим, ними зручніше писати і менше ймовірність забруднитися. Старшокласники ж самі можуть обрати, що їм більше подобається, якщо в школі не заведені певні правила.
     Олівці найбільше підходять твердо-м'які, трикутної або багатогранної форми. Тверді олівці знадобляться, якщо у дитини серед предметів є креслення, ними зручно працювати на твердих аркушах паперу.

     З канцелярського приладдя найпростіше брати відразу середню готовальню для креслення. Звертайте увагу на якість інструменту, вістря, на довжину циркулів, короткий краще, менше шансів сильно вколотися або порвати рюкзак. Лінійки і транспортири беріть з гнучкого пластику, вони міцніші. Розмітка одиниць довжини повинна бути чітка, добре видима.
     Ножиці беріть такої моделі, що призначені для дітей з гумовою ручкою, із закругленими кінцями, бажано з футляром відразу. Майте на увазі, що є варіанти для дітей, які пишуть лівою рукою.
     Зошити бажано вибирати з листками високої щільності, щоб чорнило не просвічувалося на іншій сторінці або листки випадково не продірявилися. Найзручніше зошити з твердою обкладинкою і заокругленими кінцями. Як правило, вони служать довше. Наймолодшим школярам не потрібні зошити більше 12 аркушів, і не останній аргумент те, що тонкі зошити не завантажать ранець. Рекомендуємо брати зошити, у яких заокруглені кінці, які менше обтріпуються в процесі заповнення. І, звичайно, варто подбати про оченята дитини. Занадто білий папір під близьким джерелом світла сліпить їх, а надто яскрава розмітка ліній і клітин навантажує даремно зір та не надто тонкий папір, щоб написане залишалося на одній стороні.
     Пенал краще купувати м'який, з декількома відділеннями й зручними застібками. Пластмасові пенали зазвичай більші, важчі і при падінні можуть легко зламатися.
     Канцтовари краще вибирати не наборами, а поштучно, так як не все може знадобитися дитині у використанні. Ручки, лінійки, пенали не повинні бути фарбовані в яскраві кольори, щоб не відволікати увагу дитини під час уроку.
     Приладдя для школи слід купувати у  спеціалізованих магазинах.  В таких, як правило, продають якісні і безпечні товари для користування дітьми, але краще враховувати країну – виробника продукції і звернути увагу на запах. Якщо він занадто різкий і тим більш неприємний, краще утриматися від покупки.
     Найголовніше, канцтовари для школи повинні бути якісними, безпечними і надійними. До того ж вони повинні подобатися дитині, щоб вона навчалася дбайливо ставитися до речей і комфортно відчувала себе в класі серед інших учнів.
     Не забувайте також, що продавець зобов’язаний видати покупцю розрахунковий документ, що засвідчує факт купівлі з позначкою про дату продажу, адже це ваш захист.
     У разі порушення ваших прав – звертайтесь із заявою до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за адресою:

вул. Берегова, 24,
м. Івано-Франківськ,
або надсилайте заяву зручним способом:
- поштою,
- електронною поштою – ifdergprod@vetif.gov.ua ,
- через веб-сайт управління – https://vetif.gov.ua/activity-management/online-
pruyomnaa.html ,
Контактний телефон 0342-52-83-98.