Фото без опису

Христос народився! Славімо Христа! Нехай в кожну домівку ввійде новонароджений Ісусик і принесе мир Україні, здоров'я і процвітання українському народу.

З 5 по 9 січня 2022 року до Спаської територіальної громади завітали діти військовослужбовців, учасників АТО із м. Очакова Миколаївської області. Вони прибули до нас на Різдвяні свята, щоб познайомитись зі звичаями нашого бойківського краю.

Спаська громада радо зустріла гостей та подарувала їм справжній різдвяний дух, щирі, добрі та яскраві враження.

У переддень Різдва діти побували у Спаському ліцеї, де їм розказали про традиції Святвечора, детально описали як відбувається Свята Вечеря, та навіть навчили готувати головну страву цього дня – кутю.

Потім наші гості відвідали  Народний дім села Спас. Тут для них провели цікаву екскурсію в кімнату народознавства. Розповіли про символізм різдвяної свічки та вифлеємського вогню, а Ярослава Медвідь провела майстер-клас з виготовлення різьбленої свічки. Кожен із гостей отримав на пам'ять подарунок – свічку від нашої майстрині.

Фото без опису

Під час спілкування діти виявили ентузіазм вивчити колядку. Тому начальник відділу культури Мар’яна Мельник підібрала для них чудову колядку і провела репетицію на сцені.

Лілія Попадинець, начальник відділу освіти, гостинно запросила дітей на Святу Вечерю до свого дому. В родинному колі, із гучною колядою та смачною кутею відсвяткували цей незабутній вечір очаківці.

Фото без опису

А в день свята, 7 січня, Лілія Михайлівна супроводила дітей до храму Преображення Господнього с. Спас, де вони прийняли участь у Різдвяному Богослужінні. Зробили  світлини на згадку  про нашу духовну святиню.

 А пізніше почалося найцікавіше. Наші гості познайомилася із вертепом, і разом з ним поринули у справжню різдвяну атмосферу з прадавніми різдвяними традиціями. З українською колядою "Пане, пане господарю","Добрий вечір Тобі Пане господарю" завітали до господарів нашого села. А колядки у виконанні дітей звучали злагоджено і мелодійно.  

8 січня очаківці  поїхали до мальовничої Липовиці. У місцевому ліцеї їх навчили виготовляти  різдвяні віночки-обереги, пригостили карпатським чаєм провели екскурсію музеєм «Історії та етнографії села».

Фото без опису

Наступний день видався найважчим. Прийшла пора прощатися. Ми не очікували, що за такий короткий час, ми встигли не тільки подружитися, але і зріднитися із цими чудовими дітьми.

Гості залишилися задоволеними та приємно враженими від теплого прийому. А ми щиро радіємо, що змогли подарувати частинку тепла дітям військовослужбовців у такий особливий Різдвяний час.