СПАС – мальовниче прикарпатське село на Рожнятівщині. На землях Спаської сільської ради веде свою діяльність Укрнафта, тут розташоване Спаське родовище НГВУ «Долинанафтогаз».

     Об’єднанням населених пунктів: Спас, Підсухи, Погорілець та Луги – у січні 2018 року утворилася Спаська об’єднана територіальна громада (ОТГ). Відтак її громада щомісяця із набуттям чинності закону щодо зарахування частини ренти за користування надрами до місцевих бюджетів отримує 3% рентної плати за видобуті на її землях вуглеводні. І за перше півріччя 2018 року ці надходження від видобутку НГВУ "Долинанафтогаз" склали 1,264 млн грн. Про те, куди спрямовується рента від нафтовиків, розказав нам голова Спаської об'єднаної громади Микола Медвідь.

     Як зазначає пан Микола, в першу чергу кошти йдуть на покращення інфрастуктури. Проведено поточний ремонт вуличних доріг у селах Спас, Луги та Погорілець, поточний ремонт вуличного освітлення сіл Погорілець та Спас. Також розпочато капітальний ремонт адмінбудівлі Спаської сільської ради ОТГ, зроблено ремонт в кабінетах фахівців, придбано комп’ютери для працівників ОТГ. Для спеціалістів створено належні сучасні умови праці, комп’ютеризовано робочі місця. А ще рента від нафтовиків стала в нагоді для дофінансуваня організації освітнього простору нової української школи. Навчальний процес забезпечено комп’ютерним обладнанням, дидактичним матеріалом та необхідними навчальними засобами. Завадяки цьому у сільській школі вдалося створити умови, за яких навчання для першачків – одне задоволення. Діти не хочуть йти додому після уроків. Вчителі щасливі, бо нарешті мають достаньо матеріалу, щоб зацікавити та навчати малечу.

     Щодо розподілу подальших надходжень від ренти, також вже є плани. Це співфінансування капітального ремонту дорожнього покриття шляхів ОТГ, улаштування вуличного освітлення, формування фонду оплати праці працівників освіти (через незабезпеченість коштами державної субвнеції), дофінансування, покращення матеріально-побутових умов закладів освіти, завершення ремонту будівлі Спаської сільської ради та ремонт будівлі сільської ради у с. Луги.

     Звісно, в ОТГ є багато проблемних питань, які потребують вирішення, є й спірні моменти і у співпраці з ПАТ «Укрнафта». Однак, це вирішується шляхом компромісів та перемовин. Для ОТГ важливий безперебійний процес видобутку на його землях, бо це тепер впливає на надходження до місцевого бюджету. А на нафтовиках – додаткова відповідальність, від результату їхньої праці безпосередньо залежить добробут громади. Ми ж сподіваємося, що платежі з видобутку нафти і газу завдяки господарському підходу очільника села та його команди з ініціативних й енергійних працівників та депутатів сільської ради сприятиме розвитку села, зробить ОТГ сучасним та комфортним для життя населеним пунктом.

Фото без опису