І живуть у пам’яті народу
Його вірні дочки і сини,
Ті, що не вернулися з походів
Грізної, великої війни.

Їх життя, їх помисли високі,
Котрим не судилось розцвісти,
Закликають мир ясний і спокій,
Як зіницю ока, берегти.
В. Симоненко

         Протягом  попередніх  років  незалежності  Україна  відзначала  День Перемоги  9  травня  за  усталеним  радянським  зразком. Святкування  не відповідали  історичній  пам’яті  українського народу і загальноєвропейським традиціям, вони  призводили  до  ігнорування  та  замовчування  трагічних  сторінок  Другої  світової  війни.
         З 2015 року Україна відзначає 8 та 9 травня за європейськими традиціями Дня  пам’яті  та  примирення, як данину пам’яті всім жертвам  ІІ Світової війни.

         Символом відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги є червоний мак, що багряніє на грудях кожної людини, як символ враженого кулею серця, як безмовний крик «Пам’ятаємо! Перемагаємо!»

         10 травня в музеї Народного дому с. Спас відбувся виховний захід на тему: «Фатальні сорокові в піснях». Діти прослухали фонограми 15-ти пісень часу воєнних дій. Ведучі розповідали про важливість та значення тої чи іншої пісні в певний період тяжкого життя на фронті.

         Директор Народного дому Ірина Руда розповіла про ветеранів нашого села,а також вела діалог з дітьми про те,що дуже важливо пам’ятати свою історію та своє минуле заради нашого майбутнього.

        Сторінками історії провела дітей завідуюча бібліотекою Лілія Дубровна, використавши для цього книжкову виставку на тему: «Перемога, яка одна на всіх.»

 

…Хай буде мир, хай більше не горить у пеклі війн твоє життя, людино!

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису