Прояв агресії від дитини часто сприймається дорослими негативно. Врешті, агресія є природною людською емоцією.Впоратись з агресією й дорослому не завжди до снаги. Дітям й годі. 

     Агресія може ховати за собою безсилля, почуття провини, сором, страх, образу. Маленька дитина, скоріш за все, не буде розуміти, чому розлютилась, але відчувати справедливість власних дій. Це захисний механізм для дитячої психіки. Сильні емоції можуть бути потрібні для скидання напруги, яка має токсичну дію.Агресія може проявлятись у злих словах, різких криках, псуванні речей, фізичному спричиненні болю, штовханні, дряпанні, кусанні тощо.

     Звісно, дитина має знати, що не можна порушувати межі дозволеного, дошкуляти оточуючим. Треба назвати вголос те, до вона відчуває: сум, лють, образу, страх тощо. Якщо дитина згодна розповісти більше, обов'язково вислухати та вказати свою підтримку. Після цього запропонувати дитині одну або кілька ігор. Їх можна використовувати також для профілактики, якщо дитина часто перебуває в напрузі.

     Торбинка для крику

Голосний крик добре допомагає зняти психологічну напругу. Можна мати вдома окрему торбинку, в яку дитина за потреби зможе покричати. Нехай дитина прикрасить її за власним бажанням, та тримає у зручному для себе місці.

Потрібно кожного разу “висипати” з торбинки погані емоції, наприклад, в смітник.

     Гра з тістом

Замісіть густе тісто лише з води та муки, зачекайте, доки воно стане пластичним. Дайте дитині тісто для гри. Покажіть, як його можна кидати із силою об стіл, рвати на шматки, з'єднувати в одну кучу та занурювати руки.

     Догонялки

Гра в звичайні догонялки допоможе виразити купу емоцій. Дайте дитині можливість тікати від вас. Активні рухи, азарт втечі сприяють виробленню ендорфінів, знімають напругу м'язів.

В бібліотеці с. Спас був проведений тренінг "Як допомогти дитині впоратися з агресіє'ю". Захід поводився в рамках проєкту "Поміж книг".

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису