48_ukr_L

1_Pidtrimka_v_sviti

48

Під час 30-го Конгресу Європейської мережі з культурного менеджменту та політики (ENCATC) окрему сесію присвятили Україні. Український культурний фонд представив звернення Виконавчого директора Владислава Берковського, який розповів про втрати, що зазнала і зазнає Україна та українська культура внаслідок військової агресії з боку російської федерації. Наталія Керницька, менеджерка з міжнародного співробітництва, розповіла про проєкти, які започаткував УКФ під час війни: інтерактивну «Мапу культурних втрат», інформаційний дайджест «Хроніки культурного фронту», платформу «Культурний простір». Окрему увагу приділила партнерській фандрейзинговій ініціативі «Help to save Ukrainian culture now!», завдяки якій з будь-якого куточка планети всі охочі можуть підтримати українську культуру в один клік на екрані свого смартфону, та закликала залишатись з Україною.

48

У Франції оголосили переможців міжнародного фестивалю кіно Cannes 7th Art Awards, що позиціонує себе як «незалежна версія Каннського фестивалю». Зокрема нагороди здобули три українські фільми. Гран-прі у конкурсі документальних фільмів отримала стрічка «Я був народжений не для війни» кінорежисера Владислава Робського. У конкурсі за найкращу акторську роботу перемогу здобула Наталія Половинка, яка зіграла роль у фільмі Зази Буадзе «Мати апостолів». А приз глядацьких симпатій отримав фільм про війну 2022 року «Битва за Україну» режисера Андрія Зайця.

1_Mozhilvosti_29f9f162

48

Рух «Єдині» розпочали новий набір на курси з вивчення української мови за підтримки УКФ та Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня. Під час курсу учасники та учасниці отримують щоденні мінізавдання та навчальні матеріали від сертифікованих спеціалістів. 

Поради та техніки від психологів, щоб перехід на українську був максимально комфортним. Регулярні вебінари з лідерами думок та експертами у галузях мови, літератури, культури тощо. Курс розпочнеться 7 листопада та триватиме 28 днів, участь – безкоштовна.  

48

Фонд Лесі та Петра Ковалевих при Союзі Українок Америки оголоcили літературний конкурс 2022 року. Лауреатів буде визначено в категоріях: поезія, проза, есеїстика. Грошова винагорода – 1000 доларів США. Кінцевий термін подачі заявки – 31 жовтня.

48

Google.org та INCO оголосили стипендійну програму, яка надає безкоштовний доступ до Професійних сертифікатів від Google на Coursera. Серед програм «IT Підтримка» та «Цифровий маркетинг і електронна комерція». Кінцевий термін подачі заявки - 7 листопада.

1_Kultura_proti_viyni

48

У Міському саду Одеси відкрили фотовиставку The War Is Not Over Yet. Проєкт покликаний розповісти про журналістів та журналісток, завдяки яким світ знає про війну Росії проти України.

За даними Інституту масової інформації, станом на 14 жовтня 2022 року від рук росіян загинули 40 українських і закордонних журналістів. Серед них: 8 – під час виконання професійних обов?язків; 19 – захищаючи Україну в лавах Збройних сил; 13 – внаслідок російських обстрілів та катувань.

Ознайомитися з фотовиставкою в Одесі можна до 24 листопада.

48

Відкриттям муралу 19 жовтня розпочав свою ходу мистецький тур UKRAINE. THE BEST, головним організатором та натхненником якого є президент Благодійного фонду «Сучасна Україна», амбасадор УКФ Володимир Гавриш. Амбітний задум має декілька етапів та напрямів і розрахований не на один рік. Одним з напрямів є проєкт створення в авангардному стилі серії креативних муралів в містах України та Європи для популяризації сучасного мистецтва України, представлення творчості українських митців європейському співтовариству та розвитку партнерств. 

Створення муралів передбачається із залученням провідних креаторів України, а також із залученням європейської креативної спільноти. Автором першого муралу на Подолі (м. Київ) в рамках мистецького туру UKRAINE. THE BEST є український художник-мураліст Володимир Манжос. Подальшою програмою цього напряму передбачається також створення муралу в одному з обраних міст України із залученням іноземних авторів. Локації з муралами будуть додані на інтерактивні Google-карти.

20_fdeae7ad

Чому анонімні телеграм-канали стають популярнішими за об'єктивні медіа? У новому випуску «Планів на завтра» говоритимуть про українські медіа, їхню роль в часі воєнного стану, інформаційну гігієну та інформаційний фронт.

Участь у розмові взяли: Отар Довженко, експерт Детектор.Медіа, Зоя Красовська, аналітикиня Lviv Media Forum. Незмінні ведучі: Ірина Старовойт, культурологиня, та Володимир Бєглов, директор America House Lviv. 

Дивіться новий випуск на youtube-каналі ТО-МИ або слухайте на Radio SKOVORODA

Проєкт реалізується у партнерстві з Інститутом стратегії культури та УКФ за підтримки програми «Український фонд швидкого реагування», яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США.

48

Команда медіасервісу MEGOGO прослідкувала, як із початку широкомасштабної війни змінились вподобання українців у споживанні контенту. В компанії констатують, що популярність українських аудіодоріжок зросла в рази, а російська мова нарешті почала втрачати домінуюче становище.