7_e7a2072d

1_Pidtrimka_v_sviti

10_3392710e

Ініціатива «Всесвітній день вишиванки» виборола Гран-прі у конкурсі Європейської культурної спадщини-2022 – European Heritage Awards/Europa Nostra, а проєкт «Андріївська церква» – став лауреатом.

«Всесвітній день вишиванки» набрав найбільшу кількість голосів під час онлайн-опитування, в якому взяли участь майже 11 тисяч громадян з усієї Європи.

1_0

11_a4e7d9cb

Міжнародний проєкт Charity Hero від благодійного фонду «Українська Освітня Фундація» запускає фандрейзингову кампанію Help to save Ukrainian culture now! на підтримку української культури. Партнером ініціативи виступає Український культурний фонд.

Завдяки спільним зусиллям небайдужі люди з кожного куточка планети зможуть підтримати українську культуру в один клік на екрані свого смартфону.

1_0

12_e775ecd5

У Польщі відбулася зустріч новопризначеного посла України в Республіці Польща Василя Зварича з амбасадоркою УКФ, головою ГО «Всеукраїнська громадська організація «Територія Жінок» Лілією Шевченко. Серед питань, порушених під час зустрічі, було обговорено плани ГО «ВГО «Територія Жінок» в напрямку підтримки й розвитку на території Польщі української культури і мистецтва.

Посол України Василь Зварич висловив свою всебічну підтримку розвитку української культури, зокрема за підтримки УКФ, та позитивно висловився щодо ініціативи ГО «ВГО «Територія Жінок» про започаткування нового дієвого проєкту:  створення хабу українсько-польської культури, який, має розгорнути свою діяльність у центрі Варшави.

1_Mozhilvosti_29f9f162

13_68dfff27

УКФ продовжує працювати над тим, аби надати можливість митцям розвивати українську культуру в умовах воєнного стану. Задля цього Фонд об’єднує зусилля з програмою PEN America Artists at Risk Connection, щоб підтримати діячів культури в секторі візуального мистецтва.

Якщо ви перебуваєте в Україні та здійснюєте свою діяльність у відповідному секторі, беріть участь у конкурсі та заповнюйте запит від фізичних осіб на фінансування через платформу «Культурний простір».

1_Kultura_proti_viyni

3_ac6c5fa7

Спільнота «Вільнодумні» виготовляє жіночі хустки, зображуючи на них різні елементи української культури, народної творчості та картини видатних українських художників. Тож з допомогою проєкту «Не Хустка» спільнота «Вільнодумні» популяризує творчість митців, розповідає про українську культуру, знайомить з героями, які творять нашу Україну.

Хустки доступні для більшості людей, які хочуть мати щось особливе в своєму гардеробі, що завжди нагадуватиме їм про Україну, де б вони не були. Частина коштів від продажу кожної хустки перераховується на відновлення культурних пам’яток, музеїв, театрів, які були зруйновані росіянами.

1_0

20_fdeae7ad_270c4dd2

Що про кардинальні зміни в Україні говорять соціологічні дослідження і якими можуть бути наслідки таких змін? Відповідь на питання шукатимуть у новому випуску дискусійної передачі  «Плани на завтра». Участь у розмові взяли: Наталія Отріщенко, соціологиня, дослідниця Центру міської історії, Данило Судин, соціолог, автор подкасту «Правила гри». Незмінні ведучі – Ірина Старовойт, культурологиня, та Володимир Бєглов, директор America House Lviv.

Дивіться новий випуск сьогодні о 19:00 на youtube-каналі ТО-МИ або слухайте на Radio SKOVORODA.

Проєкт реалізовується у партнерстві з Інститутом стратегії культури та УКФ за підтримки програми «Український фонд швидкого реагування», яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США.

1_0

14_541e3345

Команда громадської організації «Лабораторія журналістики суспільного інтересу» запустила новий мультимедійний проєкт «Життя війни».

Як розповідають автори проєкту, їхня місія – задокументувати сучасну історію України на тлі російсько-української війни, аби нащадки та світ змогли краще зрозуміти ці події.

1_0

15_61e654a3

У Відні з’явився трамвай на підтримку України. Дизайнери поєднали хештег #StandWithUkraine з патернами засновника української школи дизайну Георгія Нарбута, що символізують насіння соняшника.

Подібний трамвай незабаром планують запустити також у Вільнюсі. Ініціатива є частиною міжнародного іміджевого та краудфандингового проєкту, що реалізують активісти української спільноти Відня за підтримки Посольства України в Австрії.

1_0

16_68d9abb4

Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX)  презентувала онлайн-виставку «Твоя СИЛА – прагнути перемоги». В її основі – артоб’єкти, створені молоддю з різних куточків України на теми єднання, свободи та майбутнього країни.

Мета виставки «Твоя СИЛА – прагнути перемоги» – показати, яким бачить майбутнє молоде покоління, а також надихнути людей на конкретні дії з розвитку себе та країни.

1_0

З попередніми випусками дайджесту «Хроніки культурного фронту» ви можете ознайомитись за посиланнями: українською або англійською.