Діяльність підприємств харчової галузі.
Діяльність підприємств харчової галузі
Головне управління статистики інформує. Харчова промисловість, яку представляють
в області майже 110 підприємств та понад 400 фізичних осіб-підприємців, є однією з
важливих сфер економіки Івано-Франківщини.
Найпотужнішими підприємствами виступають: з виробництва м’яса, м’ясних та
ковбасних виробів – ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Варто», «М’ясо-ІФ», «Іко-ІФ»,
дочірне підприємство «М’ясопереробний комплекс «Росана» ТОВ «Росан-Агро», «Приватне
заготівельне виробничо-комерційне підприємство «Еліта»; молока та молочних продуктів –
ТОВ «Городенківський сирзавод» та «Іва-Арт», ТДВ «Івано-Франківський
міськмолокозавод»; борошна та круп – ТОВ «Калуський комбінат хлібопродуктів» та
«Зернопереробна компанія «ЮМАС», хліба та виробів хлібобулочних – ТДВ «Івано-
Франківський хлібокомбінат», ТОВ «Залізнична пекарня» та «Лігос», приватні підприємства
«Коломийський хлібокомбінат» та «Мельник-хліб», інших харчових продуктів – ТОВ
«Імперово-Фудз», напоїв – ТОВ «Аріон» і «Тирлич», спільне українсько-польське
підприємство «Галпласт».
У 2020р. продукції харчової промисловості реалізовано на 3,5 млд.грн, що складає
5,2% загальнообласного обсягу реалізованої промислової продукції. У січні–серпні 2021р.
обсяг реалізації склав 2,1 млд.грн (3,7% загальнообласного обсягу), робочими місцями
забезпечено 4,8 тис. осіб (11,2% кількості працюючих у промисловості), середньомісячна
заробітна плата яких зросла порівняно з січнем–серпнем 2020р. на 13,9% і склала 8047 грн.
Загалом підприємствами галузі виробляється понад 130 видів продукції. Серед
асортименту продукції харчової промисловості у 2020р. порівняно з 2019р. спостерігалося
зростання виробництва м’яса індиків, свіжого чи охолодженого, м’яса курей, курчат,
замороженого – частин тушок, виробів ковбасних (у 2,2–2,7 раза), м’яса курей, курчат,
свіжого чи охолодженого – частин тушок, сирів твердих, продуктів молоковмісних з
добавками (барвники, ароматизатори тощо) (на 20,9–41,1%), вафель та вафельних облаток,
соку яблучного, солоду несмаженого, кормів готових для годівлі свійської птиці (на
9,2–16,8%).
У харчову промисловість у 2020р. було інвестовано 153,6 млн.грн або 7%,
спрямованих у розвиток промисловості області, у І півріччі 2021р. – 146,5 млн.грн (8,6%).
У 2020р. продукція харчовиків майже на 81% наповнила потреби внутрішнього
споживчого ринку області. Зокрема, 93–99% обсягів продажу у торговій мережі масла
вершкового, виробів хлібобулочних та борошняних кондитерських, солі харчової, м'яса та
продуктів м'ясних, цукру, соків, молока, вод мінеральних, борошна, 78–89% – сиру
сичужного, плавленого та кисломолочного, круп, олій харчових та жирів, чаю – це товари
вітчизняного виробництва.
За 2020р. обсяг експорту продуктів тваринного походження склав 54,4 млн.дол. США,
готових харчових продуктів – 7,9 млн.дол. США, у січні–серпні 2021р. – відповідно 12,6 та
2,9 млн.дол. США. Підприємства області за межі держави поставляли м’ясо великої рогатої
худоби, яйця птиці та продукти їх переробки, овочеві і фруктові консерви, борошняні
кондитерські вироби, кондитерські вироби з цукру.
Довідково. День працівників харчової промисловості встановлений Указом Президента
України №714/95 від 8 серпня 1995р. та щорічно відзначається у третю неділю жовтня.
Цінова ситуація на споживчому ринку у вересні 2021 року
Головне управління статистики в Івано-Франківській області повідомляє.
За даними Державної служби статистики України, інфляція на споживчому
ринку у вересні 2021р. порівняно із серпнем 2021р. як в області, так і в Україні
(без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим,
м.Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та
Луганській областях) становила 1,2%, з початку року – 7,4%, та 7,5%
відповідно.
У вересні 2021р. приріст споживчих цін на 0,7–2,4% зафіксовано в усіх
регіонах України.
На споживчому ринку області у вересні п.р. порівняно із серпнем п.р.
ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,0%. Найбільше
(на 12,2%) подорожчали яйця. На 7,1–1,0% зросли ціни на сало, кондитерські
вироби з борошна, соняшникову олію, молоко, рибу та продукти з риби,
сметану, масло, хліб, рис, продукти переробки зернових, м’ясо та
м’ясопродукти. Водночас на 4,3–0,9% подешевшали фрукти, безалкогольні
напої, сири та овочі.
Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,4%, що
пов’язано з подорожчанням алкогольних напоїв на 2,0%.
Зниження цін на транспорт у цілому на 0,1% відбулося через здешевлення
проїзду в залізничному пасажирському транспорті на 3,4%, палива та мастил –
на 0,6%. Водночас на 0,7% подорожчав проїзд в автодорожньому
пасажирському транспорті.
Підвищення цін у сфері освіти на 15,1% головним чином зумовлене
зростанням вартості послуг вищої освіти на 22,0%.