У нашій країні як паливо широко використовується газ. Майже в кожному будинку чи квартирі встановлено газові плити, водонагрівачі, опалювальні печі чи котли.

Щоб газ приносив людям лише радість і тепло, кожний член сім'ї, починаючи зі шкільного віку, мусить знати і суворо дотриму­ватись правил безпечного користування газом, знати, до яких на­слідків призводить порушення цих правил.

Природний газ майже вдвічі легший за повітря і при витоку з при­ладів і газопроводів піднімається, скупчуючись у верхніх зонах при­міщень.

Природний і зріджений гази не мають кольору і запаху. Щоб газам надати запаху, до них додають домішки, у результаті чо­го з’являється запах гнилої капусти.

Запам’ятай, що газ, яким користуються у побуті, є горючою ре­човиною і порушення правил користування ним може призвести до виникнення пожежі.

Правила експлуатації газових приладів:

- не користуйтеся несправними або пошкодженими газовими приладами;

- не проводьте самовільну газифікацію будинку (квартири);

- не дозволяйте дітям користуватися газовими приладами;

- не залишайте навіть на короткий час без нагляду увімкненими газові прилади;

- не користуйтеся газовими колонками, газифікованими опалювальними печами й іншими приладами при відсутності тяги в димарі;

- забороняється переносити та самовільно ремонтувати газове обладнання в приміщеннях, вносити зміни в конструкцію газових приладів і устаткування.

У разі наявності в приміщенні запаху газу необхідно:

- закрити головний кран на газопроводі та приладах;

- провітрити приміщення;

- не вмикати та не вимикати електроприладів;

- не запалювати відкритого вогню;

- викликати аварійну газову службу за телефоном «104».

Витікання газу може бути на з’єднаннях і кранах газопроводу, а також на кранах газових приладів. Виявити наявність витікання газу можна за запахом, на слух (чути шипіння) та за допомогою мильної емульсії. Забороняється застосовувати вогонь для виявлення витоку газу.

Пам'ятайте, що приміщення, де встановлені газові прилади, повинні постійно провітрюватися. Категорично забороняється зачиняти решітки вентиляційних каналів.

При користуванні газовими приладами кватирки або фрамуги вікон повинні бути відчинені.

Двері в приміщення, де встановлені газові прилади з відводом продуктів згоряння в димохід, повинні мати в нижній частині щілину або круглі отвори для притоку свіжого повітря.

Будьте завжди уважним при користування газом, неухильно дотримуйтесь правил експлуатації газових приладів – у цьому запорука вашої безпеки!

Шановні мешканці Рожнятівщини! Дотримуйтесь правил безпеки! В екстрених ситуаціях телефонуйте «101»!

Микола Деренюк

т.в.о. начальника Рожнятівського РВ УДСНС України в області

Фото без опису