Невід'ємне право громадянина демократичної держави – вільно обирати владу. Неодмінний обов'язок демократичної держави – забезпечити своїм громадянам можливість реалізувати це право. У зв’язку з цим, керівники тих об’єктів, де розташовуватимуться виборчі дільниці, та голови виборчих комісій повинні вже зараз подбати про виконання заходів техногенної і пожежної безпеки й організувати їх дотримання під час проведення голосування 25 жовтня 2020 року.

На що ж саме слід звернути першочергову увагу?

По-перше. Необхідно перевірити й привести у належний протипожежний стан газові та електричні прилади, пічне опалення, провести випробування опору ізоляції електромереж. Виборчі дільниці повинні мати справні системи та установки пожежної сигналізації, протидимного захисту. На видних місцях необхідно розмістити знаки пожежної безпеки, плани (схеми) евакуації людей з будівлі. Для паління треба відвести спеціальне безпечне місце та поставити там урну з водою.

По-друге. Перевірте евакуаційні шляхи та виходи. Вони повинні бути шириною не менше 1,2 м, утримуватися завжди вільними й ні в якому разі не захаращуватися. 

По-третє. На випадок пожежі або іншої надзвичайної події, у приміщеннях необхідно розмістити сертифіковані вогнегасники, телефонний зв'язок із зазначенням номеру виклику служби порятунку – 101. 

Особи, яких призначено відповідальними за забезпечення пожежної безпеки, перед початком та по закінченню роботи виборчої дільниці зобов’язані ретельно оглянути приміщення та переконатися у повному виконанні протипожежних вимог.

Запам'ятайте, що при перших ознаках пожежі чи іншої надзвичайної події, насамперед необхідно негайно повідомити про це службу порятунку та без паніки швидко евакуювати з будівлі людей, цінні документи й матеріальні речі. У випадку пожежі, потрібно забезпечити її гасіння за допомогою первинних засобів пожежогасіння. В разі виявлення невідомих предметів або отруйних речовин, ні в якому разі не можна чіпати їх руками та переносити. За допомогою палиць, мотузки та яскравої тканини слід позначити місце небезпечної знахідки і не допускати до неї сторонніх осіб.

Пам'ятайте, що навіть незначні порушення заходів техногенної чи пожежної безпеки можуть поставити під загрозу не тільки важливі документи, але й життя багатьох людей!

Сергій Михайлишин

провідний інспектор Рожнятівського РВ УДСНС України в області

Фото без описуФото без опису