Влітку так приємно вибратися до лісу. Однак тут нас підстерігає безліч небезпек! Наприклад, можна заблукати… Що робити, якщо ви заблукали в лісі, як знайти вихід?

Якщо ви зрозуміли, що заблукали, насамперед негайно зупиніться, зосередьтеся і не панікуйте. Думайте тільки про те, як вибратися до того місця, звідки починається знайомий шлях. Для цього:

- згадайте останню прикмету на вашому шляху і постарайтеся вибратися до неї;

- пригадайте знайомі орієнтири: шосе, залізниця, ріка, споруди;

- прислухайтеся, можливо ви чуєте звуки працюючого двигуна, гавкіт собаки, рух поїзда;

- будьте впевнені, що лісова дорога завжди виводить до житла;

- при відсутності знайомих орієнтирів, стежок і доріг виходьте "на воду" - униз за течією; струмок виведе до ріки, ріка - до людей; якщо орієнтирів немає, залізьте на найвище дерево - погляд з висоти допомагає краще зорієнтуватися;

- рухаючись по лісі звіряйте свій курс по нерухомих предметах (як правило, кроки правої і лівої ноги злегка різняться і є небезпека піти по колу).

Звичайно, найважливіше взяти за правило, що, перш ніж увійти в ліс, потрібно подивитися карту місцевості, запам'ятати з якого боку від вас сонце.

Не забувайте елементарні прикмети: мурашники завжди розташовуються з південного боку дерев; мох любить північну сторону; річні кільця на пеньку з південного боку зазвичай товстіші. Зверніть увагу на дерева: їх крона пишніша з південного боку.

Зібравшись до лісу, попередьте про це родичів та ніколи не змінюйте намічений маршрут. Тоді, якщо з вами щось трапиться, рятувальникам легше буде вас відшукати.

В екстрених ситуаціях телефонуйте «101»!

Володимир Бенько

провідний фахівець Рожнятівського РВ У ДСНС України в області

Фото без опису

Фото без опису