Протягом минулої доби рятувальники ліквідували 7 пожеж, з них – 6 загорань сухостою. Загалом з початку року на території Рожнятівського району виникло 55 пожеж, 33 з яких – суха трава на відкритих територіях. Причини загорань практично незмінні: необережність людей при користуванні вогнем. Часто можна спостерігати, як жовто-червона вогняна стіна із швидкістю мчить полем, залишаючи за собою згарище.

Незважаючи на численні застереження фахівців Рожнятівського райвідділу Управління ДСНС в області, такі пожежі стаються ледь не щодня. На жаль, досить часто немає кого штрафувати, бо, щойно винуватець пожежі бачить, як вогонь виходить з-під контролю, швидко покидає місце пригоди. А поки рятувальники ліквідовують пожежу, палія уже й слід прохолов.

Загроза того, що вогонь під час спалювання сухої рослинності стане неконтрольованим – далеко не найбільша проблема таких пожеж. Згарища на місці полів, луків, скверів завдають непоправної шкоди природі та здоров`ю людей.

Ще один украй небезпечний фактор горіння сухої трави та чагарників – їдкий чорний дим. Для людей, схильних до алергій, опинитися у зоні згоряння дуже небезпечно. Вдихаючи дим, люди отруюють свій організм. Крім того, спалюють і сміття, серед якого чимало пластику. Небезпечні продукти згоряння вітер здатен переносити на великі відстані, відтак можуть постраждати не лише безпосередньо палії.

Варто підкреслити, що такі пожежі – це й підвищений ризик займання лісів та торфовищ. Такі загорання охоплюють великі площі і їх важко загасити, бо торф може горіти у всіх напрямках, незалежно від сили вітру. Навіть невеликий дощ не здатен загасити палаюче торфовище.

Начальник Рожнятівського райвідділу Управління ДСНС України в Івано-Франківській області Петро Людкевич вкотре звертається до всіх громадян із настійним проханням не спалювати суху траву та не провокувати виникнення таких пожеж, котрі завдають чимало збитків господарству краю.

Рожнятівський РВ Управління ДСНС України в області

Фото без опису