Рекомендації щодо недопущення поширення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в організованих колективах!
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області повідомляє, що в області кожного року реєструються випадки групових інфекційних захворювань організованих колективів, зокрема і дитячих. У липні 2024 року зареєстровано 3 випадки харчових отруєнь серед організованих колективів, пов’язаних з харчуванням у приватних садибах.
При проведенні епідеміологічних розслідувань та позапланових заходів державного нагляду (контролю) з року в рік відмічаються подібні порушення у сфері санітарного законодавства та безпечності харчових продуктів: дані заклади надають відпочиваючим послуги з харчування, але не зареєстровані як оператори ринку харчових продуктів, не ведеться контроль за організацією
харчування та не дотримуються санітарних вимог на харчоблоках таких закладів, немає лабораторних досліджень води питної, не завжди є супровідні документи, що засвідчують якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини, надаючи послуги харчування організованим колективам дітей, не мають розробленого та погодженого в Держпродспоживслужбі меню, не залишають добові проби в холодильнику, відсутні технологічні карти на приготування страв, не дотримується товарне сусідство, недостатня кількість холодильного та технологічного обладнання, є випадки непроходження медичних оглядів працівниками харчоблоків.
Зважаючи на вище викладене та з метою забезпечення безпечного літнього відпочинку на території громади всі приватні заклади, які надають послуги з харчування повинні звернутися в Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області для проходження процедури реєстрації як оператора ринку харчових продуктів.