Рекомендації щодо заходів, які необхідно здійснювати потерпілим внаслідок повені на територіях!

Фото без опису

1. Повертатися додому потрібно обережно, остерігаючись обірваних ліній електропередач, пошкоджених газових магістралей. Не користуйтесь електромережею до повного висихання будинку. Користуватися газом, електрикою та каналізацією можна, одержавши дозвіл відповідних служб.
2. Не слід використовувати для питних потреб воду з відкритих водойм, а також підтоплених або невідомих криниць, каптажів, інших джерел, які можуть бути забруднені хвороботворними мікроорганізмами.
3. Для питних потреб можна використовувати фасовану питну воду.
4. Споживати слід лише харчові продукти гарантованої якості. Їжа повинна проходити обов’язкову термічну обробку. Овочі та фрукти ретельно мийте кип’яченою водою, потім обдайте окропом.
5. Використовуйте для харчування лише продукти та консервацію, що зберігалися у захищених від підтоплень приміщеннях. Заборонено вживати продукти, які були замочені водою після повені. Позбавтеся від них та від консервації, що була затоплена водою і отримала ушкодження.
6. Просушіть будинок та регулярно його провітрюйте, проведіть ретельне очищення та дезінфекцію забруднених приміщень, посуду і домашніх речей, прилеглої до будинку території, дворових туалетів.
7. Дотримуйтесь правил особистої гігієни та житла: часто мийте руки та тіло з використанням миючих засобів; регулярно прибирайте вологим методом приміщення, у першу чергу житлові; мийте посуд з використанням миючих засобів та гарячої води, систематично виносіть сміття та харчові відходи у відведені для них місця. Виконуйте вимоги гігієни самі та навчайте цьому своїх дітей і знайомих.
8. Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно:
- провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів ( гілля, будівельних конструкцій тощо);
- колодязі звільнити від нанесеного бруду, почистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлорвмісних патронів;
- провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;
- трупи загиблих тварин та птиці зібрати і здати на утилізацію спеціалізованим закладам.
     У разі підозри щодо розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників і т. д.) терміново зверніться за медичною допомогою, не допускайте самолікування, тому що перебіг багатьох інфекційних хвороб змінений і може бути незвичним.

     Пам’ятайте, що особливо у цей тяжкий час зберегти здоров’я Вам і Вашим рідним допоможуть дуже прості правила гігієни!!!