Чимало людей протягом життя зіштовхуються з проявами жорстокого ставлення до себе в родині. Одне з найбільш небезпечних видів домашнього насильства — фізичне. Цим терміном позначають умисне заподіяння фізичних ушкоджень, які призводять або можуть призвести до порушень фізичного та психологічного стану людини. Розглянемо, що таке фізичне насильство, які його причини та наслідки і як отримати необхідну допомогу.

     Ознаки фізичного насильства

Навіть одиничний випадок побиття вже є насильством. Розрізняють головні ознаки фізичного насильства:

  • побиття, стусани та ляпаси, завдані навмисно;
  • насильницьке обмеження мобільності людини, її знерухомлення;
  • погрози вбивства;
  • навмисне створення ситуацій, що несуть шкоду для здоров`я;
  • змушування до вживання наркотиків або алкоголю через застосування сили чи обман;
  • відмова надавати медичну допомогу та лікарські препарати або використання неправильного дозування ліків.

     Фізичне насильство майже завжди супроводжується словесними образами. Часто кривдник поєднує його з сексуальними домаганнями та економічними утисками. Розпізнавання ознак фізичного насильства — перший крок на шляху повернення до повноцінного здорового життя.

     Причини фізичного насильства

     Кривдник завжди свідомо шкодить фізичному та психічному здоров'ю іншої людини. Існує багато причин фізичного насильства. Навіть різні політичні та релігійні погляди здатні спровокувати агресію. Можна виокремити дві основні групи таких чинників — психічні та соціальні. 

     Психічний стан людини впливає на її дії. Різні відхилення та захворювання здатні підвищувати рівень агресії та призводити до насильства. Одним з таких чинників впливу може стати, наприклад, хронічна депресія.

     Прихованими причинами фізичного насильства можуть бути патологічні ревнощі, потреба у визнанні і самоствердженні через інших, завищена чи занижена самооцінка. Нерідко чинником агресії стає модель поведінки, засвоєна в батьківській сім'ї, нереалізовані бажання дитинства чи юності.

     Ще одним поширеним фактором, який може сприяти появі насильства,  є зловживання наркотиками та алкоголем.

     Також однією з причин фізичного насильства є гендерна дискримінація та різні стереотипи. Так, в суспільстві ще досить поширена думка, що “якщо б'є — значить любить” або “всі так живуть”. 

     Наслідки фізичного насильства

      Важкий фізичний та/або психологічний стан людини, що зазнала чи зазнає насильства, впливає на всі аспекти її життя. 

Зокрема після насильства постраждала особа може відчувати:

  • почуття сорому та провини;
  • зневіру в собі, низьку самооцінку;
  • страх спілкування, замкненість;
  • відчай, небажання жити або мати схильність до суїциду.

     Одним з важливих наслідків фізичного насильства є феномен соціальної естафети. Він означає, що юна особа, яка страждає від насильства в сім`ї, має схильність відтворювати таку поведінку у власній родині в майбутньому.

     Як отримати допомогу та підтримку

     Відповідальність за фізичне насильство лежить лише на кривднику. Для людини, що зазнала/зазнає насильства, єдине важливе завдання — вижити. Існує багато організацій та ресурсів, які надають допомогу та підтримку постраждалим від фізичного насильства

     Ось список порад для людей, що зазнали/зазнають насильства:

  • Розкажіть про проблему тим, кому довіряєте. Це може бути ваш друг, родич або професійні консультанти для постраждалих від насильства.
  • Зверніться до соціальних служб або організацій, які надають допомогу людям в біді.
  • Продумайте свої дії на випадок, якщо акт агресії повториться знову. Складіть власний план безпеки, читайте про план на нашому сайті: https://rozirvykolo.org/plan-bezpeki 
  • Зверніться до лікарні або травмпункту за медичною допомогою та фіксацією ушкоджень. Якщо неможливо потрапити до лікарів, сфотографуйте травми на телефон. В майбутньому це пригодиться під час подачі заяви в поліцію.
  • Домовтеся з друзями або сусідами, щоб вони викликали правоохоронні органи у випадку фізичного насильства. Наприклад, коли почують крики або отримають дзвінок від вас.

     Висновки

     Фізичне насильство — це страх, біль та відчай. Неважливо, чим воно викликане та яку форму приймає. Наслідками кривди стають психічні та фізичні ушкодження, психологічні проблеми та непорозуміння. Важливо не замовчувати тему фізичного насильства та запобігати його появі. 

     Людина, яка зазнала або зазнає насильства, не повинна залишатися на самоті. При перших ознаках фізичного насильства потрібно звернутися до тих, хто здатен допомогти. Крім друзів та близьких, це можуть бути професійні консультанти, спеціалізовані ресурси й соціальні служби. Боротися з фізичним насильством набагато легше, маючи за плечима тих, хто може і бажає вам допомогти.

     Підтримка постраждалих від фізичного насильства — важлива складова становлення справедливого та щасливого суспільства. 

Фото без опису