Фото без опису

     Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області застерігає громадян області щодо підвищення захворюваності на
гепатит А.
     За даними ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» в жовтні-листопаді 2023 року в Івано-Франківській області зареєстровано 13 випадків гепатиту А. Всі випадки захворювання не пов’язані між собою.
     Нагадуємо, що гепатит А – це гостра інфекційна хвороба з ураженням печінки, яка передається фекально-оральним шляхом. У багатьох випадках захворювання перебігає майже безсимптомно, особливо у дітей та молодих людей. Інкубаційний період складає від двох до шести тижнів. Якщо симптоми з'являються, вони, як правило, зберігаються протягом 1-4 тижнів у неускладнених випадках. Спостерігають нетривалу гарячку у перші 3 дні хвороби, слабкість, зниження апетиту, жовтяницю, в тяжких випадках – може бути блювання, біль у животі.
     Інфекція потрапляє в організм людини шляхом споживання їжі або води, забрудненої інфікованими випорожненнями. Інфікування також можливе шляхом близького контакту з хворим. Зазвичай у дітей не виникає симптомів, але вони можуть інфікувати інших людей.
     Для запобігання захворювання слід звернути увагу на наступні правила:
- не купуйте харчові продукти на стихійних ринках;
- не вживайте сиру питну воду з сумнівних джерел нецентралізованого водопостачання;
- дотримуйтесь правил особистої гігієни: мийте руки з милом після туалету, перед вживанням їжі, після відвідувань громадських місць;
- ретельно мийте сирі овочі та фрукти;
- використовуйте для пиття фасовану питну воду;
- не купуйте харчові продукти, які мають ознаки забруднення або викликають сумнів.