Інформація про осіб зниклих безвісти під час збройної агресії росії зібрана у Єдиному реєстрі зниклих безвісти. На підставі витягу з реєстру люди зможуть звернутися до Пенсійного фонду, або через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України , щоб отримати пенсію по втраті годувальника непрацездатним членам сімʼї.

Особа, зникла безвісти – це фізична особа, стосовно якої немає відомостей про її місцеперебування на момент подання заявником заяви про її розшук.

Особа, зникла безвісти за особливих обставин – це особа, зникла безвісти у зв’язку із збройним конфліктом, воєнними діями, тимчасовою окупацією частини території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру.

Непрацездатним членам сім’ї особи, якій надано правовий статус особи, зниклої безвісти або зниклої безвісти за особливих обставин, незалежно від тривалості страхового стажу можуть призначити пенсію у зв’язку з втратою годувальника.

Хто належить до непрацездатних членів сім’ї?

  1. чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку;
  2. діти зниклого безвісти, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років. Діти, які навчаються за денною формою навчання, до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти – до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні;
  3. усиновлені діти, пасинок і падчерка (якщо вони не одержували аліментів від батьків);
  4. чоловік (дружина), а в разі їх відсутності – один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся зниклого безвісти незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) зниклого безвісти до досягнення нею (ними) 8 років;
  5. особи, які були на повному утриманні або одержували допомогу від зниклого безвісти, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.

Члени сім’ї зниклого безвісти, для яких його допомога була постійним і основним джерелом засобів до існування, але які й самі одержували пенсію, мають право, за бажанням, перейти на пенсію у зв’язку з втратою годувальника.

Право на отримання пенсії у зв’язку з втратою годувальника виникає через один місяць з дня внесення інформації про безвісти зниклої особи до Єдиного реєстру досудових розслідувань або до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин

Документи які необхідно подати до Пенсійного фонду :
  1. заява;
  2. паспорт або інший документ, що засвідчує особу, якій призначається пенсія, місце проживання і вік;
  3. довідка податкової адміністрації про присвоєння ідентифікаційного номера як заявнику, так і зниклому безвісти годувальнику (за наявності);
  4. документи, що підтверджують родинні зв’язки з годувальником;
  5. документ, що підтверджує супутній статус. Для прикладу, для особи з інвалідністю – посвідчення особи з інвалідністю, для дитини, яка навчається у ВНЗ – довідка з відповідного навчального закладу про навчання тощо.

Одним з основних підтверджуючих документів є витяг  із Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, який надає  МВС. Без витягу призначення пенсії неможливе.  Включення особи до реєстру є єдиним підтвердженням того, що людина вважається зниклою безвісти за особливих обставин.

Розмір пенсії з втрати годувальника на одного непрацездатного члена сім’ї – 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника; на двох та більше непрацездатних членів сім’ї – 100 відсотків пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками. Дітям-сиротам пенсія призначається виходячи з розміру пенсії за віком кожного з батьків.

Пенсія з втрати годувальника членам сім’ї військовослужбовців залежить від розміру грошового забезпечення, яке отримував військовий.

Пенсія призначається на період, протягом якого зникла особа зберігає правовий статус особи, зниклої безвісти за особливих обставин, тобто поки дані про таку особу знаходяться в Єдиному реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Якщо в реєстр внесено зміни про встановлення місцеперебування, місця поховання чи місцезнаходження останків особи, зниклої безвісти або зниклої безвісти за особливих обставин – нарахування пенсії припиняється.

В такому випадку члени сім’ї мають право на звернення для отримання пенсії у зв’язку з втратою годувальника на загальних підставах, передбачених Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Фото без опису