Свідоцтво про народження – перший офіційний документ у житті кожної людини. Та іноді так трапляється, що він може пошкодитись або й того більше – загубитись. Втім, хвилюватись не варто: свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану, оригінали яких були викрадені, загублені, пошкоджені чи знищені, органи ДРАЦС видають повторно.

До переліку осіб, які можуть отримати повторне свідоцтво про народження відносяться:

- особа, щодо якої складено актовий запис про народження;

- батьки (видається батькам незалежно від віку дитини);

- усиновлювачі (видається усиновителям незалежно від віку дитини);

- опікуни;

- піклувальник;

- представники закладу охорони здоров’я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина (видається представникам зазначених установ за довіреністю установи та при пред’явленні документів, що посвідчують їх особу);

- орган опіки та піклування (ст. 19 ЗУ «Про державну реєстрацію актів цивільного стану»).

Також свідоцтво про народження може повторно видаватись представнику особи, яка має право на повторне отримання такого свідоцтва, у разі подання довіреності, або адвокату, який представляє особу на підставі документа, що посвідчує його повноваження. Під час пред’явлення адвокатом ордера до нього обов’язково додається копія договору про надання правової допомоги, засвідчена у встановленому законодавством порядку.

Свідоцтво про народження дітей повторно не видаються особі, позбавленій батьківських прав.

Отже, для того, щоб отримати повторне свідоцтво про народження необхідно звернутися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) незалежно від місця державної реєстрації акту цивільного стану та місця проживання заявника із заявою про видачу повторного свідоцтва. Також необхідно пред’явити документ, що посвідчує особу заявника (паспорт).

За повторну видачу громадянам свідоцтва про народження сплачується державне мито в сумі 0,51 грн (0,03 – неоподатковуваного мінімуму доходів громадян) (п. п.5 ст. 3 Декрету Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року № 7-93 «Про державне мито»).

Важливо зазначити, внутрішньо переміщені особи звільняються від сплати державного мита та платних послуг при отриманні повторного свідоцтва про народження за умови пред’явлення довідки про взяття на облік як внутрішньо переміщені особи (п. 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 02 вересня 2022 року № 989).

Вищезазначене свідоцтво, працівники відділу ДРАЦС видають в день звернення особи.

Подати заяву для отримання повторного свідоцтво про народження можна також скориставшись застосунком Портал «Дія». Обравши послугу «Повторна видача свідоцтва про народження» посилання: https://diia.gov.ua/services/povtorna-vidacha-svidoctva-pro-narodzhennya - заповнити усі необхідні дані, оплатити державне мито в сумі 0,51 грн та обрати зручний спосіб для отримання: направлення поштою або отримання свідоцтва у відділі ДРАЦС, який знаходиться найближче до Вас. Така заява розглядається працівниками відділу ДРАЦС протягом 3-х робочих днів.

На свідоцтвах про народження, що повторно видаються, робиться відмітка «Повторно». Свідоцтво підписується керівником органу, що його видав, та засвідчується печаткою такого органу. Відновлене свідоцтво має таку ж юридичну силу, як і втрачений документ.

Фото без опису