Під час дії правового режиму воєнного стану особливої важливості набувають питання оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянтво України, зокрема, для тих, хто перемістився з тимчасово окупованої території України.

Ось короткі інструкції щодо оформленя паспорта громадянина України.

Куди звернутись?

Незалежно від зареєстрованого місця проживання

  • до територіального органу підрозділу ДМС України
  • до центру обслуговування "Паспортний сервіс" ДП "Документ"
  • до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП

Важливо: ID-картка, термін дії якої закінчився за 30 днів до 24.02.2022 або вже після початку війни, та паспорт гроадянина України у формі книжечки, до якої не вклеєно світлину особи у разі досягення нею 25- чи 45-річного віку, на час дії воєнного стану вважаються дійсними, тобто посвідчують особу та підтверджують громадянство України. Ці документи підлягають обміну вже після завершення воєнного стану.

Як отримати паспорт, який був оформлений на території ведення бойових дій?

Якщо документ для оформлення ID-картки подавалися до територіального підрозділу ДМС, який у звязку з проведенням активних бойових дій не працює, завершити оформлення паспорта або отримати вже виоготовлений паспорт можна в іншому пдрозділі ДМС.

Для отримання паспорта необхідно звернутися до підрозділу ДМС, в якому планується отримати цей документ, із письмовою заявою, в якій слід зазначити:

  • дані особи, на ім'я якої оформлюється/оформлено паспорт (прізвище, ім'я, по-батькові, дата народження, місце проживання, контактний номер телефону)
  • назва територіального органу/підрозділу ДМС/ЦНАП/ДП "Документ", до якого подавалися документи для оформлення паспорта або який здійснив оформлення паспорта
  • обставини, через які виникла необхідність переключити заяву анкету для завершення оформлення паспорта або здійснити видачу вже виготовленого паспорта в іншому територіальному підрозділі

Як офоримити паспорт громадянинам з тимчасово окупованих територій?

Повнолітні громадяни України, які проживали на тимчасово окупованій території і не оформлювали паспорт громадянина України, мають змогу зробити це на підконтрольній Уряду України території. Для цього необхідно звернутися до будь-якого підрозділу ДМС.

Серед інших документів, для оформлення паспорта ці особи подають наявні документи з фотозображеннями, а за їхньої відсутності - письмову заяву з інформацією про місця ппроживання, навчання, роботи, тощо, відомості про свідків, яких можна залучити до проведення процедури встановлення особи.

У разі, якщо поданої інформації недостатньо для оформлення заявникові паспорта громадянина України, підрозділ ДМС профодить процедуру встановлення особи з опитуванням членів сім'ї або близьких осіб заявника, яка може здійснюватися у режимі відеоконференцзв'язку за допомогою програми Skype або WebEx (у разі неможливості особистої присутності свідків).

Більш детальну інформацію шукайте на сайті ДМС за посиланням:  https://dmsu.gov.ua/faq/pasport-gromadyanina-ukrajni-id-kartka.html

Фото без опису