Фото без опису

В Україні створено державне підприємство Національне інформаційне бюро (НІБ), працівники якого збирають та узагальнюють дані про українських військовополонених, загиблих, зниклих безвісти, незаконно затриманих окупантами (у тому числі й з-поміж мирного населення). НІБ перебуває у сфері управління Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Постановою Кабінету Міністрів України №339 від 18.04.2023 "Деяку питання захисту осіб, в тому числі дітей, депортованих або примусово переміщених у зв'язку із збройною агресією російської федерації проти України" затверджено Порядок створенння, ведення та доступу до відомостей Єдиного реєстру осіб, у тому числі дітей, депортованих або примусово переміщених.

Функції НІБ виконує держжавне підприємство "Український національний центр розбудови миру", яке відповідатиме за збір і внесення даних до реєстру. Відповідно до постанови НІБ також:

  • забезпечуватиме обмін інформацією з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, Центральним агенством з розшуку й іншими міжнародними організаціями;
  • Представлятиме інтереси депортованих дітей, в тому числі дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, з метою захисту їхніх прав та інтересів;
  • надаватиме Міністерству закордонних справ (МЗС) усю необхідну інформацію для розшуку та повернення таких осіб.

Важливо інформувати місцеву владу чи безпосередньо НІБ про зниклих дорослих та дітей. Це дозволить зібрати якомога більше даних, а відтак - полегшить  пошуки та повернення українців додому.

Для прийому звернень від громадян Національне інформаційне бюро запустило цілодобову гарячу лінію 16-48 та інші канали зв’язку. За рік оператори прийняли майже 225 тисяч дзвінків. Ще понад 56 тисяч звернень надійшло до НІБ через чат-боти у Telegram і Viber, більш як 19 тисяч – через онлайн-форму на сайті  НІБ і понад 37 тисяч – на електронну скриньку: nib.uncp.info@gmail.com.