Фото без опису 
    На порозі новий рік – пора ялинок та подарунків… Заради збереження природи останнім часом все частіше лунають заклики не купувати натуральних ялин та сосен. Проте, якщо ви все ж наважились поставити у своєму помешканні справжнє новорічне хвойне дерево – пам’ятайте новорічні «ялинкові» правила.

     У передноворічний період по всій країні правоохоронці разом з іншими контролюючими органами традиційно проводять заходи (рейди), метою яких є недопущення несанкціонованої вирубки хвойних дерев та їх реалізації.

     Нагадуємо вам, що згідно із статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за незаконну порубку, пошкодження і знищення лісових культур та молодняка можливе накладення штрафу на громадян у розмірі від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 7 до 12 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо ці правопорушення скоєні особою віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років і якщо ця особа не має самостійного заробітку, тоді штраф стягується з батьків або осіб, які їх заміняють (згідно ст. 307 КУпАП).

     Розміри стягнень за заподіяну шкоду державі внаслідок самовільної рубки хвойних насаджень громадянами та посадовими особами розраховуються відповідно до нормативів для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 665 від 23.07.2008 і нормативів для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 559 від 08.04.1994 та становлять: в межах населених пунктів за дерево діаметром:

– до 6 см – 800 грн.

– 6,1-10 см – 1152 грн.

– 10,1-14 см – 1500 грн.

– 14,1-18 см – 1852 грн.