30 вересня, у День християнських святих Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії, в Україні відзначають День усиновлення. Цей день є символом милосердя і добра до людей.

Це свято батьків і дітей, працівників служб у справах дітей та усіх причетних до цієї благородної справи.

Служба у справах дітей Спаської сільської ради щиро вітає усіх усиновлювачів та опікунів, піклувальників, прийомних батьків, низький уклін вам за щоденну клопітку працю, за вашу щедрість та любов до дітей, за відкрите серце та велику відповідальність за долі дітей, за безцінний дар дітям – щастя мати родину.

 

Однак, День усиновлення – це не тільки свято подяки, але й нагадування про тих, хто досі чекає на батьківську опіку. А таких діток в Україні близько 17 тисяч  і з кожним днем війни їх стає все більше.

За законодавством, усиновити можна дитину, яку покинули в пологовому будинку після досягнення нею двомісячного віку або через два місяці від того моменту, коли дитину покинули. Усиновленню підлягають і діти, чиї батьки позбавлені батьківських прав.

Якщо на обліку для можливого усиновлення перебувають рідні брати та сестри, вони не можуть бути роз’єднані при їх усиновленні. Проте, суд за згодою органу опіки та піклування може винести рішення про усиновлення когось з дітей, або усиновлення їх різними особами.

Коли батьки дитини відомі, усиновлення дитини здійснюється за їх згодою – юридичною мовою, вони мають написати відмову від дитини. Якщо дитина перебуває у сиротинці, проте має опікунів, усиновлення можливе лише з їхньої згоди або за рішенням органу опіки і піклування.

Усиновлювачі отримують від держави одноразову допомогу як при народженні дитини.

Важливим фактором усиновлення є збереження таємниці, інформація щодо усиновлення носить конфіденційний характер і не підлягає розголошенню.

 

Куди звертатися за більш детальною консультацією та роз’ясненнями?

Якщо у вас винили питання з цього приводу, будь ласка, телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій країні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

Також детальнішу інформацію щодо усиновлення можна отримати у Службі у справах дітей Спаської сільської ради.

Фото без опису