Національна стратегія реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017–2026 роки затверджена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 9 серпня 2017 року № 526р та спрямована на деінституалізацію.

Деінституціалізація –повний процес планування реорганізації зі скороченням і/або закриттям закладів інтернатного типу, створення різноманітних інших послуг догляду за дитиною, які регулюються законом і стандартами, орієнтованими на результат.

Деінституціалізація базується на таких принципах:

- Сім’я є найкращим середовищем для виховання та розвитку дитини.

- Збереження сім’ї для дитини є головною умовою забезпечення її благополуччя та найкращих інтересів.

- Жодна дитина не повинна залишитись без уваги. Потреби, думка та інтереси кожної дитини мають бути враховані.

Службою у справах дітей Спаської сільської ради спільно з інспектором ювенальної превенції Рожнтівської поліції 8 серпня 2022 року було здійснено моніторингові візити до дітей, що навчалися в інституційних закладах та після початку війни були повернені батькам, а також до дітей, позбавлених батьківського піклування.

Під час візитів було проведено обстеження умов проживання та оцінку потреб цих сімей.

Для дітей створено комфортні умови для проживання, повноцінного розвитку та дистанційного навчання.

Аналізуючи ситуацію в цих сім'ях Спаської громади, можна стверджувати, що діти, належать до 23 %, тих хто потребує підвищення рівня освіти, зявдяки навчанню в Калуській спеціальній школі-інтернаті. Тому з початком нового навчального року вони планують продовжувати навчання в цьому інституційному закладі.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без опису