Фото без опису

     Варто зазначити, що із настанням холодів однією із основних причин виникнення пожеж є порушення правил експлуатації пічного опалення!

    Чому горить сажа в димоході?

    Внаслідок згоряння дров, у димохід спрямовуються не лише гази, але й недогорілі частинки палива, а також різноманітні окиси і смоли. Більш легкі складові цього сміття відразу ж випаровуються. Решта – осідають у середині димоходу і утворюють щільний шар сажі і кіптяви. Згодом її скупчення можуть поступово скорочувати переріз димоходу і порушувати оптимальний процес горіння, а також зменшувати тягу в конструкції. В результаті цього, шкідливі речовини не зможуть видалятися з топки з достатньою швидкістю, і частина диму буде просочуватися в приміщення. З цього випливає, що в будинках, де є каміни чи печі може виникнути небезпека отруєння чадним газом.
    Крім цього, сажа у великих кількостях може загорітися. Температура її горіння досить висока, що може зруйнувати конструкцію димового каналу. Більш того, можуть спалахнути прилеглі дерев’яні перекриття і пожежа пошириться на весь будинок. Чим більше скупчення сажі – тим вищий ризик загоряння. Достатньо влучити одній іскрі від каміна в смолянисту масу і пожежі не уникнути. Горить сажа недовго (всього пару хвилин), але температура цього процесу може досягати 1000 градусів. Для прикладу, оптимальний температурний режим вихідних газів в димоході – 150-400 градусів, в топці на 200-300 вище. Тому витримати такий вогонь конструкція не в змозі. Винятками можуть бути системи з кераміки або цегли, і то тільки при короткому горінні. «Симптоми» горіння сажі очевидні – це невеликий і яскравий вогняний спалах, що викидається з гирла димоходу.Тому, щоб ваше вогнище давало тільки тепло, затишок, радість і спокій необхідно дотримуватись таких правил пожежної безпеки:
- відстань від печі до меблів – 0,7 м, а від топкових отворів – 1,25 м;
- перед топковим отвором має бути металевий лист розміром 0,5х0,7 м;
- печі повинні мати протипожежні розділки від горючих конструкцій;
- усі димові труби слід заштукатурити та побілити;
- впродовж усієї зими треба очищати від сажі димоходи та печі;
- заборонено розпалювати печі легкозаймистими та горючими рідинами;
- не слід сушити й складати на печах одяг, дрова та інші горючі предмети;
- не варто зберігати у приміщенні великий запас палива;
- не можна залишати дверцята топки відкритими;
- не можна доручати розпалювання печі та нагляд за нею дітям.
    Шановні громадяни! Дотримуйтесь правил безпеки!
    В екстрених ситуаціях телефонуйте «101»!

Володимир Бенько
провідний фахівець Рожнятівського РВ У ДСНС України в області