26 серпня до Служби порятунку надійшло повідомлення про те, що в полі в селі Сваричів місцевий житель натрапив на підозрілі предмети, схожі на вибухонебезпечні. Фахівці Рожнятівського райвідділу Управління ДСНС України в Івано-Франківській області ідентифікували їх як артилерійський снаряд калібром 105 мм та мінометну міну калібром 81 мм часів Другої Світової війни.

Працівниками групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС в області виявлені вибухонебезпечні предмети вилучені з місця знахідки та знешкоджено.

Загалом з початку року на території району виявлено та знешкоджено 43 старих вибухонебезпечних предмети.

Шановні мешканці краю! При виявленні згадок часів минулих війн слід бути вкрай обережними! Зовнішній вигляд боєприпасів від тривалого перебування в ґрунті або у воді сильно змінюється: під впливом вологи вони деформуються, іржавіють, проте вони не втрачають здатності вибухати навіть від невеликого тертя, струсу чи легкого удару.

Якщо ви натрапили на підозрілий предмет, не гайте часу, одразу телефонуйте за номерами 101 або 102 та повідомте, де знайдений небезпечний предмет. Далі необхідно обгородити місце його знаходження та не допускати до нього інших людей, особливо дітей. Не намагайтеся знешкодити боєприпас самостійно, не переміщайте його, відійдіть на безпечну відстань та чекайте прибуття фахівців. Необхідно зупинити будь-які роботи в районі небезпечного місця та організувати його охорону.

Пам’ятайте: дотримання правил безпеки допоможе вам уникнути біди.

Петро Людкевич

начальник Рожнятівського РВ УДСНС України в області

Фото без описуФото без опису