Фото без описуУ Погорілецькій школи відбулося вшанування героїв, що віддали своє життя за незалежність України.

Українці у всі часи та понад усе цінували свою свободу. І значною мірою через це воювати нам доводилось багато і часто. Доводиться і нині захищати себе від нападників і не допустити завоювання території. Хто б міг подумати, що брати до рук зброю доведеться українцям й у третьому тисячолітті.

Які вони українські герої різних часів? Змінювались обладунки, зброя, воєнні тактики та способи формування військ. Та незмінним залишився волелюбний дух, незламність і здатність до самопожертви, яка дивує увесь світ. Не раз ми воювали і боролись. Переможемо і цього разу. Бо славні і справжні герої були завжди і не перевелися й досі в Україні.

Нещодавно в Погорілецькій початковій школі відбулася зустріч за «круглим столом» з нагоди вшанування героїв, що віддали своє життя за свободу і незалежність України протягом двох сторічь.

Захід підготували вчителі школи спільно з працівниками клубу, бібліотеки та соціальним працівником Спаської ОТГ. Гостями дійства були керівник комітету бандерівського виховання Мар’ян Бардяк, соціальний працівник терцентру Надія Самійлів, сільський голова Спаської сільської ради ОТГ Микола Медвідь, заввідділом освіти Спаської сільської ради ОТГ Марія Кравець.

Провели екскурс стежинами історичних подій вчителі О. В. Рішко та О. М. Бачкур. Поезії про героїчні події прозвучали у виконанні вчителів Т. В. Юрчишин, М. В. Мороз, М. В. Тарас. Звучали патріотичні пісні. Цікавою та змістовною була розповідь про героїв Крут, яку підготувала завідуюча бібліотекою Олександра Коваль.

Микола Медвідь у своєму виступі провів логічні паралелі між тими подіями, що відбувалися 100 років тому, і сучасними подіями, що відбуваються зараз в Україні. Він підкреслив, що приклад самопожертви молоді у далекому 1918 р. багато в чому нагадує подвиг Небесної Сотні та героїв АТО. Директор Погорілецької школи Наталія Юрчишин продовжила розмову про героїчний подвиг свого односельчанина й однокласника В. М. Мельника, який загинув в Афганській війні.

Присутні хвилиною мовчання вшанували всіх загиблих героїв. Відтак Мар’ян Бардяк наголосив, що кращою нашою пам’яттю, яку ми вшановуємо буде наша згуртованість та готовність для подальшої спільної праці, та головне не розчаруватися, бо тим самим ми зраджуємо тих, кого хочемо вшанувати.

У дійстві також брали участь колишні учні школи Богдан Бачкур та Олег Юрчишин, які зачарували всіх присутніх віртуозною грою на цимбалах та скрипці, тим самим показавши, що підростаюче покоління знає історію свого народу, бо хто не знає свого минулого, той не вартий майбутнього. Тож виховуймо наших дітей справжніми патріотами України.

Надія ТРИНІВ,

завідувач клубом с. Погорілець.