Фото без опису

     Керуючись дорученням Прем’єр-Міністра України від 20.12.2022 р. №57940/38/1-21 щодо виконання Протоколу засідання Державної комісії з питань ТЕБ та НС від 07.12.2022 р. №11, Головне управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області у 2023 році посилило контроль за об’єктами водопостачання, зокрема централізованими водопроводами, шляхом здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) у сфері санітарного законодавства.
     В 2023 році Головним управлінням Держпродспоживслужби в області розроблено Регіональну програму зі здійснення контролю за забезпеченням населення Прикарпаття якісною питною водою та розроблено план заходів.
     Звертаємо увагу, що вимоги до якості питної води викладені в Державних санітарних правилах і нормах ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», де зазначено, що питна вода призначена для споживання людиною, повинна відповідати гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості і нешкідливий хімічний склад.
     Всього в Івано-Франківській області налічується 39 централізованих водопроводів, всі водопроводи паспортизовані.
     Протягом 2023 року проведено 32 позапланових заходи державного нагляду (контролю) у сфері санітарного законодавства на централізованих водопроводах населених пунктів області.
За результатами позапланових заходів державного нагляду (контролю) винесено 26 приписів.
     В ході проведення позапланових заходів державного нагляду спеціалістами Держпродспоживслужби відібрано 189 проб води питної: 83 – для дослідження за мікробіологічними, 76 – для дослідження за санітарно-хімічними, 30 – для дослідження за радіологічними показниками.
     За результатами досліджень 22 проби питної води не відповідали вимогам ДСанПіну 2.2.4.171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»: 21 проба – за санітарно-хімічними показниками (невідповідності по рН та твердості води) та 1 проба питної води за мікробіологічними показниками.
     Нестандартні проби реєструвалися з наступних водопроводів: Відомчий водопровід Надвірнянської філії ТОВ «Свіспан Лімітед», Комунальне підприємство «Житлово-експлуатаційна контора» Брошнів-Осадської селищної ради, Комунальне підприємство «Водоканал» Долинської міської ради, Комунальне підприємство «Водотеплосервіс» Войнилівської селищної ради, сільський водопровід с. Боднарів Комунального підприємства «Калуська енергетична Компанія», КП «Тлумачкомунсервіс» Тлумацької міської ради, «Водогін КПСНП смт Ворохта» Ворохтянської селищної ради та 1 проба питної води за мікробіологічними показниками (с.Пійло Комунального підприємства «Калуська енергетична Компанія» Калуської міської ради Івано-Франківської області).
     Окрім того, відібрано 2 проби води з поверхневої водойми І категорії: річки Вільчанець, яка є джерелом питного водопостачання ТОВ «Буковель» та 2 проби з Чечвенського водосховища Калуського району, невідповідностей не виявлено.
     Проводяться також позапланові заходи державного нагляду (контролю) джерел нецентралізованого водопостачання – громадських криниць. Всього перевірено 5 громадських криниць. Відібрано відповідно 5 проб питної води для дослідження за мікробіологічними та 5 – для дослідження за санітарно-хімічними показниками, всі проби відповідали вимогам ДСанПіну 2.2.4.171-10.
     У 2022 році було паспортизовано 647 джерел нецентралізованого водопостачання (з них 421 – в школах і 143 – у дитячих садочках, 64 – громадські криниці), за 9 місяців 2023 року паспортизовано 32 джерела нецентралізованого водопостачання.
     Слід пам’ятати: вживання недоброякісної питної води негативно впливає на здоров'я людини. З водою можуть передаватися різноманітні інфекційні захворювання (вірусний гепатит А, ротовірусна інфекція, черевний тиф, паратифи, дизентерія та інші кишкові інфекції), а також яйця гельмінтів, збудники протозойних захворювань. Патогенні збудники можуть потрапляти у воду з різними нечистотами та відходами, тому безпека води в епідемічному плані є однією з головних вимог.
     Забезпечення населення Прикарпаття якісною питною водою перебуває на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.