Є два види поведінки: на вулиці і в приміщенні. Багато в чому вони схожі, однак існують й розбіжності.

У замкнутому просторі (на концерті або на іншому масовому заході) при виникненні небезпеки люди раптом починають одночасно шукати порятунку, тобто хочуть з цього приміщення вибратися. Здебільшого це відбувається хаотично. Особливо активними стають люди, що знаходяться далеко від виходів. Вони починають щосили напирати на тих, хто попереду, а в результаті більшість «передніх» виявляються притиснутими до стін. Виникає тиснява, в результаті якої в прямому сенсі дуже багато людей можуть виявитися (і виявляються) розчавленими між кам'яною стіною і стіною людських тіл.

Тому запам'ятовуйте місця виходу і шляхи до них. Особливо важливо кинутися до найближчого виходу перш, ніж натовп прийде в рух. Проте, коли натовп набрав повну силу, спроба переміщення крізь нього може мати негативні наслідки. Спрямовуватися у вузькі проходи допустимо лише у випадку пожежі, яка до того ж поширюється дуже швидко.

Треба остерігатися стін і вузьких дверей.

На вулиці поява натовпу можлива в місцях масового скупчення людей. Як правило, це відбувається на святах, концертах. Опинившись у місці проведення масового культурно-видовищного або спортивного заходу, не прагніть потрапити в найбільш щільне скупчення людей на обмеженому просторі.

Якщо вам доведеться зіткнутися з тіснотою проходів у місці проведення масового видовища, порушенням правил пожежної безпеки та громадського порядку, правильні дії при цьому - залишити цей захід.

Заздалегідь вивчіть шляхи можливої евакуації при відвідуванні місця передбачуваного скупчення людей.

Люди, перебуваючи у натовпі, при виникненні екстремальної ситуації піддають небезпеці своє здоров'я і життя. Тому дуже важливо знати такі основні правила безпечної поведінки в натовпі:

- перебувати в найбільш безпечному місці натовпу: подалі від трибун, сміттєвих контейнерів, ящиків, пакетів, сумок, від центру натовпу, від скляних вітрин і металевих огорож;

- при виникненні заворушень, паніки, зняти краватку, шарф, звільнити руки, зігнути їх в ліктях, притиснути до тіла, прикриваючи життєво важливі органи, застебнути всі ґудзики і блискавки, не хапатися за дерева, стовпи, огорожу;

- головне — втриматися на ногах, у разі падіння слід згорнутися клубком на боці, захищаючи голову, різко підтягнути під себе ноги, піднятися в бік руху натовпу;

- не наближатися до групи осіб, які поводяться агресивно;

- спробувати покинути натовп.

Рожнятівський РВ Управління ДСНС України в областіФото без опису